De energiekosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. En ook dit jaar gaan gezinnen in Blijham – gemeente Westerwolde – weer fors meer betalen voor energie. Dit heeft te maken met een verhoogde belasting op gas en stroom, en een toenemende gasprijs door politieke onrust. Wie wil besparen op zijn of haar maandelijkse uitgaven doet er goed aan om eens kritisch naar de maandelijkse energierekening te kijken. Wat verbruik ik eigenlijk, wat kost dat, en nog belangrijker: hoe kan ik hierop besparen?

8 tips die je helpen te besparen op de energiekosten

De makkelijkste manier om een lagere energienota te realiseren is door minder stroom en gas te verbruiken. Immers: energie die je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen. Nu zijn er tal van manieren en truuks voor een lager verbruik. Hieronder sommen wij 8 handige tips om, gewoon om eens over na te denken wat jij en jouw huishouden er mee kan.

  1. Voorkom sluipverbruik en zet elektrische apparaten echt uit (i.p.v in de standby modus)
  2. Gebruik LED-lampen in plaats van gloei- of halogeenlampen
  3. Kies zoveel mogelijk voor elektrische apparaten met een gunstig energielabel (A+++)
  4. Zorg dat er geen gaten en kieren in huis zijn waar warmte door kan ontsnappen
  5. Isoleer de woning waar nodig
  6. Gebruik een slimme thermostaat zoals Toon of Nest
  7. Gebruik een alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Denk aan een warmtepomp
  8. Leg zonnepanelen op het dak en profiteer van gratis stroom van de zon!

Bonustip: vergelijk energieleveranciers en stap regelmatig over

Een tip om te besparen op de energiekosten die nog wel eens wordt vergeten is het regelmatig overstappen van energieleverancier. Uit alle onderzoeken blijkt dat consumenten die steeds voor een 1-jarig contract met een vast tarief kiezen steevast het voordeligste uit zijn. Energieleveranciers zijn namelijk constant op zoek naar nieuwe klanten en stunten met hoge kortingen en welkomstbonussen voor nieuwe klanten. Wanneer je elk jaar profiteert van zo’n goedkoop jaarcontract bespaar je jaarlijks tot wel €300,00 per jaar.

Zo werkt energietarieven vergelijken in Blijham via Energiehunter: Voer je postcode en huisnummer in, geef je geschatte verbruik door, kies de gewenste contractduur en geef aan of je wel/geen groene stroom wil. Wat volgt is een overzicht met alle beschikbare leveranciers in Blijham, inclusief de actuele tarieven. De goedkoopste leverancier staat al voor jou bovenaan. Je kunt het nieuwe contract eenvoudig afsluiten op de website van de nieuwe leverancier. Deze regelt ook direct het opzeggen van het oude contract. Zo eenvoudig is energie overstappen in Blijham!